. „Превенција на болестите поврзани со небезбедна храна“
На оваа тема зборуваше доц.д-р.Гордана Ристевска, началник на одделение за здраствена безбедност на храната при Институтот за јавно здравје
Домот на културата „Кочо Рацин“ се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на здравјето, со организирање на циклус предавања и дебати на повеќе теми кои што се битни за здравјето на човекот.
Целта на ова едукативно предавање беше со единствена цел младите да бидат добро информирани и едуцирани која храна е небезбедна, која содржи бактерии, вируси, паразити, хемиски супстанции, која е загадена (контиминирана) храна, за која велиме дека е небезбедна и преставува еден магичен круг на болести која ги погодува пред се децата, старите лица, лицата со ослабен имунитет.
Преку оваа тема учениците се запознаа со можните извори и опасностите кои доаѓаат од консумирање на нездрава храна,а пред се како превентивно да се заштитат од болестите кои произлегуваат од консумирање на небезбедна храна.
На ова предавање присуствуваа учениците од Интернационално средно училиште IHS и СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“
Вести и настани
30.9.2024
16.2.2024
16.2.2024
16.2.2024
16.2.2024
07.12.2023
22.11.2023
КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tuesday, November 5, 2024 |
ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ Скопје
JP SHTËPIA E KULTURËS “KOCO RACIN” SHKUP
PI House of Culture "Koco Racin" Skopje